Alice in Wonderland: leuk klassiek kinderboek met sport en spel voor kinderboekenweek 2013 K3

Kinderboek Alice in Wonderland kinderboekenweek 2013 sport en spel klaar voor de start

In het klassieke, maar nog steeds populaire kinderboek Alice in Wonderland komen sport en spel aan bod, maar wel op een heel ongebruikelijke wijze.  De wat wereldvreemde Britse wiskundige Lewis Carroll (1832-1898, pseudoniem van Charles Ludwige Dodgson) schreef dit boek in het jaar 1865. Het is leuk om dit boek met de kinderen te lezen tijdens …de kinderboekenweek 2013 over sport en spel onder het motto klaar voor de start.

Dodgson was een voor zijn tijd lange en slanke man. Hij liep scheef, was doof aan een oor en hij stotterde. Hij kon goochelen en had altijd wat bij zich om kinderen die hij tegenkwam mee te vermaken. Omgang met volwassenen ging hem niet goed af. Zijn werk biedt naast een groot aantal logische en wiskundige grapjes (voor wie er oog voor heeft) een ongewone rijkdom aan mogelijke freudiaanse duidingen.

Hoewel het boek met de oorspronkelijke titel ‘Alices adventures in Wonderland’ al bijna 150 jaar oud is, is het verhaal nog springlevend. Overal ter wereld verschijnen nog steeds nieuwe uitgaven van dit klassieke kinderboek. Disney gebruikte het verhaal voor twee films: één in 1951 en één in 2010.

In 2011 werd er in schouwburgen en theaters in Nederland en België een musical van studio 100 uitgevoerd met de titel ‘Alice in Wonderland’, met in de hoofdrollen de muziekgroep K3. Onderdeel van die musical was ook de single ‘Alice In Wonderland’ met de onderstaande songtekst.

Neem me mee, naar ik weet niet waar
En ik ben klaar om te applaudisseren
Wat ligt over die heuvel daar
Ik stop en staar
Ik kan me niet verweren.

Wil je heel de wereld ontmoeten
Kijk om je heen en aarzel niet meer
Want het ligt gewoon aan je voeten
Ik voel me elke dag weer
Net als

Alice, Alice, Alice in Wonderland
Alice, Alice, Alice in Wonderland
Hopeloos nieuwsgierig
En verwondert over alles wat je ziet
Ik weet niet waar ik ben beland
Net als Alice in Wonderland

Alice, Alice, Alice in Wonderland (3x)
Alice in Wonderland

Ga gewoon waar je neus je leidt
Nieuwsgierigheid is vaak de beste landkaart
En het wonder ligt om de hoek
Als jij maar zoekt is elke dag er 2 waard

Wil je heel de wereld verkennen
Kijk om je heen en aarzel niet meer
Zal ik jou een geheimpje vertellen
Ik voel me elke dag weer
net als

Alice, Alice, Alice in Wonderland
Alice, Alice, Alice in Wonderland
Hopeloos nieuwsgierig
En verwondert over alles wat je ziet
Ik weet niet waar ik ben beland
Net als Alice in Wonderland

En ik voel me nooit alleen
M’n toekomstige vriendjes, en vriendinnen
Wachten op mij in die wondere wereld om me heen
Laat het feest beginnen
Als je mee wil bel ‘s

Alice, Alice, Alice in Wonderland
Alice, Alice, Alice in Wonderland
Hopeloos nieuwsgierig
En verwondert over alles wat je ziet
Ik weet niet waar ik ben beland
Net als Alice in Wonderland

Alice, Alice, Alice in Wonderland (3x)
Alice in Wonderland (3x)

In de Nederlandse Openluchttheaters vonden in de zomer van 2012 maar liefst 83 opvoeringen van Alice in Wonderland plaats. Daarbij ging het om  maar 24 verschillende producties.

De neuropsycholoog Jelle Jolles, hoogleraar hersenen, gedrag en educatie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, heeft zijn boek ‘Ellis en het verbreinen’ opgedragen aan Alice en haar Nederlandse equivalent ‘Ellis’. Aan alle Ellissen van de wereld: aan al die nieuwsgierige, creatieve en speelse kinderen en jongeren.

Nieuwsgierigheid blijkt sterk bij te dragen aan het het ontwikkelen van onze hogere cognitieve vermogens. Verwondering inspireert ons tot handelen. Alice verwijst natuurlijk naar Alice in Wonderland. volgens Jolles is dat niet alleen een kinderboek, maar  ook een jongerenboek en een volwassenenboek, een boek over nieuwsgierigheid, over logisch denken en over communicatie en interactie. Het staat boordevol humor en raadseltjes die verwondering opwekken. Evenals in het klassieke boek ‘Alice in Wonderland’  gaat het in ‘Ellis en het verbreinen’ om nieuwsgierigheid, verwondering en ontplooiing van talent. In het bestaande onderwijssysteem wordt de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen en hun vermogen om te verwonderen vaak al in de kiem gesmoord.

In het verhaal valt Alice  in een konijnenhol en beleeft magische avonturen in de omgekeerde wereld van Wonderland. Daar kunnen konijnen praten, speelkaarten lopen en katten verdwijnen. Aan het einde van het boek blijkt dat Alice heeft gedroomd. Hieronder volgen twee fragmenten over sport en spel uit de prachtig geïllustreerde en ingekorte bewerking van Harriet Castor.

Alice is in het verhaal supersnel gegroeid tot een lengte van  3 meter nadat zij uit een flesje had gedronken. Daardoor wordt ze verdrietig en gaat huilen. Als ze daarna een stukje cake eet, krimpt ze heel snel tot ongeveer een halve meter. Dan ligt ze tot haar nek in zout water. Het is de plas tranen die ze gehuild had toen ze drie meter lang was. Ze ontmoet een muis in het water en samen zwemmen ze naar land.

Hardloopwedstrijd alice in wonderland kinderboekenweek 2013 sport en spel klaar voor de start

KLIK HIER OM ALICE IN WONDERLAND TE BESTELLEN

De hardloopwedstrijd

Het was nu druk in de plas omdat een eend, een dodo (een uitgestorven vreemde vogel) en nog allerlei andere vreemde wezens er ook in waren gevallen. Alice ging voorop en zwom naar de oever.

De beste manier om droog te worden is een verkiezingsrace.’
‘Wat is dat?’ vroeg Alice.
‘Nou’, zei de dodo, ‘de beste manier om het uit te leggen is door het te doen.’
Eerst zette de dodo een racebaan uit in een soort cirkel, en toen moest iedereen her en der langs het parcours gaan staan.

Ze mochten gaan rennen wanneer ze zin hadden. Toen ze ongeveer een halfuur gerend hadden, riep de dodo plotseling: ‘De race is afgelopen!’ Iedereen kwam hijgend naar hem toe en vroeg: ‘Wie heeft er gewonnen?’
Iedereen zei de dodo. ‘En iedereen krijgt een prijs.’

‘Maar wie moet de prijzen dan uitreiken? Vroeg een koor van stemmen. Zij natuurlijk,’ zei de dodo en hij wees naar Alice. Het hele gezelschap dromde meteen om haar heen en riep: ‘Prijzen! Prijzen!’ Alice wist niet wat ze moest doen en stak wanhopig haar hand in haar zak. Ze vond een doosje snoepjes en deelde die uit als prijzen. Er was er precies een voor iedereen.

Croquetspel alice in wonderland kinderboekenweek 2013 sport en spel

KLIK HIER OM ALICE IN WONDERLAND TE BESTELLEN

De speelkaarten en het croquetspel

Toen ze verder liep zag Alice een boom met een deur in de stam. ‘Dat is raar!’ dacht ze. ‘maar vandaag is alles raar. ik moet maar gewoon naar binnen gaan.’ Alice ging door de deur en kwam terug in de lange gang.

Tot haar vreugde zag ze dat ze nu klein genoeg was voor het kleinste deurtje – en het was open. Alice stapte erdoorheen naar de mooie tuin deze zo graag wilde zien. Een stem riep: ‘De Koningin! De Koningin! En Alice keek gretig rond. Een statige processie kwam in zicht. Er waren soldaten en hovelingen en als allerlaatste de Hartenkoning en de Hartenkoningin.

Toen de Koningin Alice zag, bleef ze staan en zei streng: ‘Hoe heet je kind? Mijn naam is Alice, Uwe Majesteit.’ zei Alice heel beleefd, maar ze voegde bij zichzelf toe: ‘Ach, het is maar een spel kaarten, ik hoef niet bang voor ze te zijn!’ ‘En wie zijn dit?’ vroeg de Koningin, wijzend op drie tuinmannen die een paar rode rozen wit aan het schilderen waren.

‘Hoe moet ik dat weten?’ zei Alice dapper. De Koningin schreeuwde: Haar hoofd eraf! Haar hoofd …’ ‘Onzin!’ zei Alice heel hard en beslist en de Koningin werd stil. De processie ging weer verder.

‘Speel je croquet?’ riep de Koningin terwijl ze verder liep. ‘Ja!’ riep Alice terug.
‘Kom mee, dan! Brulde de Koningin, en Alice voegde zich bij de processie. Toen ze bij het croquetveld kwamen, schreeuwde de Koningin:  ‘Op jullie plaatsen!’ en iedereen begon alle kanten op te rennen.

Alice had nog nooit zo’n raar croquetspel gezien. De ballen waren levende egels en de hamers waren flamingo’s, en de soldaten-speelkaarten bogen zichzelf dubbel om de poortjes te vormen. De spelers speelden allemaal tegelijk, zonder op hun beurt te wachten. De Koningin werd al snel woedend en riep: ‘Zijn hoofd eraf! Of ‘Haar hoofd eraf!’

Degenen die ze veroordeelde werden gegrepen door de soldaten, die dan natuurlijk even geen poortjes hoefden te vormen. Al snel waren alle spelers gearresteerd, behalve de Koningin en de Koning,
‘Ze zijn wel erg dol op onthoofden,’ dacht Alice. Het is een wonder dat er nog iemand in leven is!’

Ze vroeg zich af hoe ze ongemerkt weg kon komen toen in de verte een stem riep: ‘Komt allen. De rechtszaak begint!’
‘Wat voor rechtszaak?’ dacht Alice en ze rende achter de Koning en de Koningin aan om te gaan kijken.

KLIK HIER OM ALICE IN WONDERLAND TE BESTELLEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *