Antiek bordspel: Wat grootmoeder vertelde

wat-grootmoeder-vertelde-spel-600

Het bovenstaande bordspel komt uit 1935 en wordt gespeeld als ganzenbord met pionnen en een dobbelsteen. Hieronder volgen nadere informatie en de spelregels.

Er is toch niemand die niet graag naar zijn oud grootmoedertje gaat en dan bij de koffie en een koekje de verhaaltjes uit grootmoeders jeugd hoort. Grootmoeder vertelt dan uit de goede oude tijd waarin alles zijn rustige gang ging, waarin men geen auto’s kende, en waarin het familieleven anders en veel mooier was dan tegenwoordig. Op deze plaatjes zie je grootmoeders jeugd en je zult plezier hebben hoe mooi en gemoedelijk het er naartoe ging. Iedere speler krijgt een pion en het spel begint bij nummer 1.

3. Grootmoeder als kindje door haar moeder gewiegd, wie hier komt moet het oude kinderslaapliedje zingen: slaap kindje slaap
5. Grootmoeder als meisje van 5 jaar speelt in de weide, de kleine ganzen komen, en willen het brood opeten. Grootmoeder wordt bang en gaat terug naar 2.
7. Grootmoeder gaat met haar buurjongen, die heel lief voor haar is en de schooltas voor haar draagt, naar school. De speler krijgt een fiche uit de pot.
11. Grootmoeder zit met haar vriendin in de tuin, trekken van een margriet-bloempje om te weten of de officier die ze gisteren hebben ontmoet van haar houdt. De speler moet hier een passend gedichtje opzeggen.
16. De officier komt voorbij het huis en roept grootmoeder hartelijk toe. De speler moet eenmaal zijn beurt voorbij laten gaan.
19. Grootmoeder is nu verloofd en wordt door de toekomstige bruidegom in een slee op het ijs rondgereden. Verder naar nummer 23.
24. Een vriend van grootmoeder ontmoet hen. Terug naar nummer 18.
26. Grootmoeder is voor het eerst op het bal met haar verloofde. Een fiche aan de kas betalen.
27. Huwelijksinzegening! De speler doet voor de armen 3 fiches   in de kas.
30. Na korte tijd brandt het huis van grootmoeder helemaal af. Mag niet meer meedoen.
34. grootmoeder vertelt van de dag dat ze voor het eerst de spoortrein zag. Verder naar 37.
38. Grootmoeder en grootvader staan met hun kind bij het voorbijgaan van de spoortrein en verheugen zich over de vlucht van het spoorwezen. Eénmaal de beurt overslaan.
42. grootmoeder vertelt van de oude kerstmis-drukte op de markt waar men voor een paar dubbeltjes de mooiste dingen kon kopen en hoe blij de kinderen toen reeds met een kleinigheid waren, en hoe feestelijk kerstavond toen was, en welke mooie liedjes ze toen zongen. De speler moet zingen stille nacht, heilige nacht .
46. Het was vroeger de gewoonte dat de buurvrouwen soms urenlang op straat stonden te praten. Grootmoeder zegt dat het nu ook nog wel voorkomt, maar toen was het veel gemoedelijker omdat ze niet bang hoefden te zijn voor auto’s. De speler wordt tweemaal overgeslagen.
49. Grootmoeder wordt moe van het vertellen, en stuurt de kinderen naar huis terug. Terug naar 43.
50. Nu is grootmoeder ingeslapen, het spel is uit. Wie hier het eerst aankomt is de winnaar en krijgt de eerste prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *