Christelijke kinderboekenmaand 2013 met thema ‘Hé doe je mee’ van 21 september t/m 31 oktober

Christelijke kinderboekenmaand 2013 Hé doe je mee van de werkgroep christelijke kinderboeken

Sinds 1994 wordt er in Nederland jaarlijks niet alleen een seculiere kinderboekenweek gehouden, maar ook een christelijke kinderboekenmaand, die overlapt met de kinderboekenweek in oktober. De Werkgroep Christelijke Kinderboeken (WCK) van de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak (BCB) heeft het succesvolle concept van het CPNB gekopieerd om aandacht te vragen voor …christelijke kinderboeken, en de verkoop daarvan te bevorderen. De kinderboekenmaand is een actieperiode in de christelijke boekwinkels in Nederland.

De Werkgroep Christelijke Kinderboeken sluit steeds aan bij het thema dat door het CPNB wordt geformuleerd voor de kinderboekenweek, maar herformuleert dat om er een christelijk tintje aan te geven. In haar persberichten roept de WKC vaak dat haar activiteiten succesvol zijn, maar veel christelijke boekhandels denken daar anders over. De belangstelling onder basisscholen is mager. Het jaar 2005 schijnt redelijk succesvol te zijn geweest omdat het thema ‘De Toveracademie, boeken vol magie’ van het CPNB (inspelend op de populariteit van Harry Potter) in meerdere christelijke kringen als occult en dus als fout werd ervaren.

De geringe belangstelling van de christelijke kinderboekenboekenmaand is niet alleen een gevolg van de secularisering, maar ook van een zeer beperkte inzet van publicitaire middelen. Slechts een fractie van de mogelijkheden die moderne online en offline marketing bieden, wordt toegepast. Het lijkt wel of de WKC nog leeft in de twintigste eeuw.

Natuurlijk is iedereen vrij om een eigen invulling te geven aan het thema van de kinderboekenweek, maar de term ‘kinderboekenweek’ is een door het CPNB geregistreerd merk dat niet zomaar door andere partijen mag worden gebruikt Domeinnamen als www.kinderboekenweekpakket.com en www.kinderboekenweek2013.com mogen dan ook niet worden gebruikt door derden.

Nu er een kinderboekenweek en een christelijke kinderboekenmaand zijn, zou het leuk zijn als er ook een islamitische kinderboekendag, een boeddhistisch kinderboekenjaar, een joods kinderboekenweekdecennium en een hindoeïstische kinderboekenweekeeuw komen.

De Christelijke kinderboekenmaand kende tot nu toe geen kinderboekenweekgeschenk, zoals bij het CPNB, maar wel actieboeken die gaan over het thema en relatief goedkoop kunnen worden aangeschaft tijdens de christelijke kinderboekenmaand. Daarbij ging het steeds om actieboeken voor drie leeftijdscategorieën die corresponderen met de onderbouw, de middenbouw en de bovenbouw van de basisschool. Dit jaar komt daar verandering in omdat de WCK zijn werkwijze wil afstemmen op die van het CPNB.

Er komen twee uitgaven ter gelegenheid van de christelijke kinderboekenmaand: het prentenboek voor de onderbouw en het actieboek voor de middenbouw en bovenbouw. Tijdens de christelijke kinderboekenmaand van 21 september tot en met 31 oktober 2013 is het prentenboek verkrijgbaar voor € 4,95, en het actieboek wordt gratis door de christelijke boekhandel weggegeven bij aankoop van ten minste € 10,00 aan kinder- of jeugdboeken. Hieronder volgt een overzicht van thema’s en actieboeken van de christelijke kinderboekenmaand van de afgelopen 9 jaar.

Leuk dat ervoor gekozen is de Christelijke Kinderboekenmaand bijna gelijk met de astronomische herfst te laten beginnen en deze te laten eindigen met halloween. Christenen hebben terecht niet veel op met halloween, maar protestanten vieren op 31 oktober hervormingsdag omdat Maarten Luther op 31 oktober  1517 zijn beroemde stellingen op de deur van de slotkerk in Witttenberg spijkerde.

2013 thema christelijke kinderboekenmaand: “Hé doe je mee?”
Dit gaat over sport en spel, over winnen en verliezen en over ontmoeting en beweging.  Je speelt samen, je daagt elkaar uit, je zoekt je grenzen om ze soms zelfs te verleggen. Je waardeert elkaar om wat je kunt. Soms win je, soms verlies je. Maar hoe dan ook: je gáát ervoor! In de Bijbel lezen we vaak dat God voor de overwinning zorgt. Hij laat het volk Israël zeven keer rond Jericho lopen, waarna ze juichen, op de ramshoorns blazen en God de stad aan hen overgeeft. God geeft ook Gideon, met maar driehonderd mannen, zelfs zonder gevecht, de overwinning. Paulus vertelt over de wedloop die we in het leven lopen, waarbij we uitzien op het verkrijgen  van de erekrans.

 • Christelijke prentenboek: Ren juf ren. Corien Oranje (tekst) en Marja Meijer (illustraties), uitgeverij  Columbus
 • Christelijke actieboek: “Top!” Helga Warmels, uitgeverij Callenbach

2012 thema christelijke kinderboekenmaand: “…en wie ben jij?”
Dit thema gaat over het ontmoeten van kinderen uit de hele wereld in en door verhalen. Hoe leven kinderen in andere culturen? Wat vinden ze gewoon? Waar houden ze van? Hoe laat ze naar bed? Krijgen ze ook zakgeld? Kinderen ontmoeten ook in hun eigen buurt kinderen uit andere landen. Ze zeggen hoi of hallo, bonjour of merhaba en spelen met ze op straat. En als ze elkaar nog niet goed kennen, vragen ze belangstellend …en wie ben jij? In de Bijbel lezen we vaak over de aandacht voor de vreemdeling en hoe belangrijk het is om gastvrij te zijn. En de Bijbel verhaalt natuurlijk, behalve van ontmoetingen met mensen, van tal van ontmoetingen tussen God en mensen.

 • 3 – 6 jaar: Ik stuur je de zon, Willemijn de Weerd
 • 6 – 9 jaar. “Wereldklas”, Gisette van Dalen
 • 9 – 12 jaar “Zoute tranen & zoete koek”,  Petra Messelink

2011 thema christelijke kinderboekenmaand: “Lef, over kleine en grote helden in christelijke kinderboeken”
Lef gaat over kinderen die op een gegeven moment in durven grijpen, een keuze durven maken, iets durven doen. “Doe ik mee, blijf ik staan of trek ik mij terug?” “Zeg ik iets of hou ik juist mijn mond.” “Ga ik mee of ga ik niet mee?” Soms gaat het kleine, en soms om grote daden. En soms kun je met een ogenschijnlijk kleine beslissing iets doen wat grote gevolgen heeft. Ook in de bijbel zijn voorbeelden van deze houding, zoals bijvoorbeeld Daniël, die principieel trouw bleef aan zijn God en daardoor grote gevaren onder ogen moest zien of aan Gideon die met zijn kleine groep een leger versloeg.

 • 3 – 6 jaar: ‘Sokkendief’, Elly Zuiderveld (tekst) en Jeska Verstegen (illustraties), uitgeverij Columbus
 • 6 – 9 jaar: ‘Stef heeft lef!’  Suzanne Knegt (tekst) en Marijke ten Cate (illustraties),  uitgeverij de Banier.
 • 9 – 12 jaar ‘De mysterieuze monnik’ , Judith Janssen, uitgeverij Mozaïek Junior

2010 thema christelijke kinderboekenmaand: “Kijk es! ? Verbeelding in christelijke kinderboeken”
Verhalen vertellen kun je zien als plaatjes maken, beelden creëren. Door de taal in een boek, door te lezen, vormen we ons een beeld van de personages en de gebeurtenissen in het boek. We creëren – als het ware – een eigen beeld in ons hoofd. We zien ‘plaatjes bij de praatjes’. We kunnen denken aan het neerzetten van een karakter, een persoon. In christelijke kinderboeken komen allerlei personages voor, waarbij we ons een voorstelling maken.

 • 3 – 6 jaar: ‘Jelle ruimt op’, Judith van Helden (tekst) en Jenny Bakker (illustraties, uitgeverij Columbus
 • 6 – 9 jaar ‘Sil’ , Vrouwke Klapwijk (tekst) en Willeke Brouwer Brouwer., uitgeverij Callenbach
 • 9 – 12 jaar ‘Heart4You’, Teuni Suijker, Uitgeverij Den Hertog

2009 thema christelijke kinderboekenmaand: “Heerlijk eten en snoepen”
Eten en drinken kiomt regelmatig voor in christelijke kinderboeken, maar ook in de Bijbel zijn voedsel en drank nooit ver weg. Het thema sluit verder heel modern aan bij gezond en verantwoord.

 • 3 – 6 jaar ‘Dorus en Ko’ . Helga Warmels (tekst) en Marieke ten Berge (illustraties), uitgeverij Callenbach
 • 6- 9 jaar ‘Aardbeien met slagroom’ Jeanette Molema (tekst) en uitgegeven door uitgeverij Columbus.
 • 9 – 13 jaar ‘Dat eet ik écht niet!’, Iris Boter,  uitgeverij Mozaïek Junior

2008 thema christelijke kinderboekenmaand: “Dichterbij: spelen met woorden”
Door te dichten en te spelen met woorden komt een verhaal dichterbij, komt de taal, komt de emotie dichterbij. ‘Dichterbij’ heeft ook de dimensie van samenzijn, van dicht bij elkaar zijn. Daarbij is ook een verticale lijn aan te geven.

 • 3 – 6 jaar ‘Allemaal een naam’  Lee Ann Vermeulen (tekst) en Nynke Talsma (illustraties), uitgeverij Ark Media
 • 6 – 9 jaar Pizza met suiker, Lijda Hammenga (tekst) en Iris boter (illustraties), uitgeverij Callenbach
 • 9 – 12 jaar De zenuwslopende zwemvierdaagse, Bert Wiersema (ekst) en Wendelien van den Erve (illustraties),  uitgeverij Columbus.

2007 thema christelijke kinderboekenmaand: “Ontdekt, geheimen in Christelijke Kinderboeken”
Met dit thema wil de Werkgroep Christelijke Kinderboeken een wereld voor de lezer doen opengaan: van ontdekkingsreizen tot een bang geheim dat een kind met zich meedraagt; van schatgraven tot de mysterieuze ontdekking van het geheimschrift, van een vrolijke verrassing tot een dagboek met een slotje.

 • 3 – 6 jaar ‘Sneeuwsporen’, Jolanda Dijkmeijer (tekst) en Jet van der Horst (illustraties). uitgeverij De Banier
 • 6 – 9 jaar ‘Speurders in de speeltuin’ van Liesbeth van Binsbergen, uitgeverij Columbus
 • 9 – 12 jaar Gijzeling op Rheinstein’, Johannes Visscher, uitgeverij hertog

2006 thema christelijke kinderboekenmaand: “Ezelsoren, dieren in christelijke kinderboeken”

De boeken over dieren worden belicht vanuit het motto ‘Ezelsoren’. Een motto met twee aspecten. De ezel is een toonbeeld van eenvoud en dienstbaarheid. Een sterk en geduldig lastdier, ondanks zijn soms koppige trekjes. Maar ook een bijzonder dier, dat in de bijbel een profetie mocht spreken bij Bileam en de messias mocht dragen bij zijn intocht in Jeruzalem. Er bestaan naast deze letterlijke oren ook figuurlijke ezelsoren, heel belangrijk bij het lezen. Ezelsoren zijn de sporen van intensief lezen in een boek. Een boek met ezelsoren is een boek waarvan genoten is, een boek dat een kind veel heeft gegeven.

 • 3 – 6 jaar: het prentenboek Waar is de maan? door Nelleke Scherpbier (tekst) en Joanne Lew (illustraties), uitgeverij Mozaïek Junior
 • 6 – 9 jaar: Ontsssnapt door Margriet de Graaf, uitgeverij Callenbach
 • 9 tot 12 jaar: Marathon in de dierentuin door Corien Oranje, uitgeverij Columbus

2005 thema christelijke kinderboekenmaand: “Wonderlijk”
Wonderlijk doet denken aan verwondering’ en het onder de indruk zijn van de natuur, maar ook aan de ongewone dingen die God ook vandaag de dag doet.

 • 3-6 jaar: een prentenboek Supersem! door Corien Oranje, uitgeverij Columbus
 • 6-9 jaar: De toverhazelaar door Jeannette Donkersteeg, uitgeverij Callenbach
 • 9-12 jaar: De kleurvogel door Henk Koesveld, uitgeverij De Vuurbaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *