Christelijke kinderboekenmaand 2016 over opa en oma heeft het thema ‘vertel nog eens’

Kinderboekenweek 2016 Opa en oma christelijke kinderboekenmaand vertel nog eens 2De christelijke kinderboekenmaand wordt in oktober 2016 voor de 22ste keer gehouden en sluit, zoals gebruikelijk, aan bij het thema van de algemene kinderboekenweek, die dit jaar in het teken staat van opa en oma onder het motto ‘Voor altijd jong’ en wordt gehouden van 4 t/m 16 oktober 2016.  De organisator van de christelijke kinderboekenmaand, de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken en Muziekvak (BCB), heeft het thema voor 2016 geformuleerd als ‘Vertel nog eens’.

Kleinkinderen luisteren vaak graag naar wat opa en oma vertellen over wat ze in hun leven hebben meegemaakt. Alles verandert voortdurend en de tijd van vroeger keert nooit meer terug. Toch zijn er dingen die altijd hetzelfde blijven. Alles wat ontstaat verdwijnt vroeg op laat weer, maar er zijn onveranderlijke principes.

De Bron waaruit alles voortkomt en waartoe alles terugkeert – God, Tao, de Eeuwige, de Heilige – verandert nooit omdat deze geen deel uitmaakt van tijd en ruimte, maar die wel doorstraalt. Universele principes worden steeds in andere verhalen uitgedrukt, afhankelijk van de cultuur en de tijdsperiode: in de bijbel en in andere heilige geschriften van de mensheid.

Zo is het joodse bijbelverhaal over de uittocht uit de slavernij van Egypte te zien als de spirituele weg die de mens kan gaan, en die grote overeenkomsten vertoont met de christelijke inwijdingsweg die in verhaalvorm in de evangeliën wordt uitgedragen, en leidt tot de opstanding van de innerlijke mens.

Drie actieboeken die passen bij het thema op en oma worden speciaal voor de christelijke kinderboekenmaand uitgegeven. Corien Oranje (tekst) en Thirza Beekhuis (illustraties) maken het prentenboek voor de onderbouw dat wordt uitgegeven door uitgeverij Columbus. Uitgeverij De Toren brengt een luisterboek op de markt die gebaseerd is op het prentenboek.

Bij uitgeverij Ark media verschijnt het actieboek voor de middenbouw van Angelique Bos. Een graphic novel voor de bovenbouw wordt geschreven en geïllustreerd door Willeke Brouwer en wordt uitgegeven door uitgeverij Callenbach.

In het kader van de christelijke kinderboekenmaand 2016 verschijnt er ook een nieuwe CD in de serie Oké4kids. Voor leerkrachten wordt een werkboek gemaakt met lessuggesties rondom het thema opa en oma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *