Doolhoven over sport en spel voor de kinderboekenweek 2013 klaar voor de start

doolhoven over sport en spel voor kinderboekenweek 2013 over sport en spel

Het attractiepark De Julianatoren in Apeldoorn had vroeger twee attracties die indruk op mij hebben gemaakt als achtjarige: een dwaaltuin en een doolhof met glazen wanden. Uit wat zoekopdrachten via Google leid ik af dat deze zijn verdwenen. Dat verbaast me niet: een doolhof in de vorm van een tuin met heggen met veel doodlopende paden vraagt veel …onderhoud en is wat tam voor deze snelle tijd. Een doolhof met glasplaten is ook een crime om schoon te houden (je blijft aan het ramen lappen) en kinderen en volwassenen met claustrofobie zouden er gemakkelijk in paniek kunnen raken.

Vanuit het midden van de dwaaltuin die vroeger in de Julianatoren stond, leidde een pad recht naar de uitgang. In dat midden stond een uitkijktoren van waaruit je gemakkelijk kon vaststellen hoe de mensen in het doolhof de uitgang konden bereiken. Mensen op de toren riepen dan ook graag naar de dolenden hoe ze moesten lopen. Doolhoven zijn een mooie beeld van het gegeven dat je vanuit een hoger perspectief gemakkelijker de juiste weg kunt vinden. Boeddha vergeleek het menselijke leven met een doolhof. Hij zei:

Men heeft het licht van wijsheid en de gids van deugd nodig om veilig door de doolhof van het menselijk leven te wandelen.

Doolhoven kwamen voor in vrijwel alle delen van de wereld. soms hadden ze ook een hele praktische kant. Rond vestingswerken zijn slingerende paden met doodlopende paden gebouwd die naar de ingang van het fort leidden. Indringers stelden zich zo bloot aan pijlen en speren van de verdedigers.

doolhof schildpad

Veel fysieke doolhoven zijn verdwenen, maar op internet zijn duizenden doolhoven te vinden die dienen ‘ter lering ende vermaeck’. Veel activiteitenboeken en werkboeken voor kinderen bevatten doolhoven waarbij de juiste weg moet worden gevonden. Die kunnen variëren van heel eenvoudig tot zeer complex, van een stelsel van rechte lijnen tot kunstzinnige ontwerpen, zoals die van de bovenstaande schildpad (die tijdens de kinderboekenweek 2013 over sport en spel kan worden gebruikt bij het verhaal over de haas en de schildpad).

doolhof kinderolympiade sport en spel kinderboekenweej=k 2013

Spelen met doolhoven past prima binnen het thema sport en spel van de kinderboekenweek 2013 met het motto klaar voor de start. Het is mogelijk doolhoven te maken waarin een zin verborgen is. Hierboven staat een voorbeeld dat gemaakt is via de festisite-website, en gebaseerd is op het gedicht De Kinder-Olympiade.

harten vrouw doolhof speelkaartKLIK HIER VOOR MEER DOOLHOVEN OVER SPORT EN SPEL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *