Download, maak en speel zelf een ganzenbord spel. Lees spelregels.

Ganzenbord app op iPadHet ganzenbord is een oud spel dat nog steeds veel wordt gespeeld. Vele andere bordspellen zijn afgeleid van het ganzenbord, ook de borspellen die tot nu toe op deze website zijn gepubliceerd: het Boekenspel, het Olympiadespel en het Wielersport-spel.

Tegenwoordig kan het ganzenbord ook worden gespeeld op een iPad, die dan dienst doet als speelbord. Een app daarvoor kan gratis worden gedownload in …de iTunes store. Verder zijn er pionnen en een dobbelsteen nodig voor dit iPawn “Game of Goose” spel. Die kunnen besteld worden via de link onder de onderstaande foto.

iPawn ganzenbord voor iPad
KLIK HIER VOOR HET iPAWN GANZENBORD

Het leuke van de app is dat op een leuke dynamische manier wordt aangegeven wat de bedoeling is als een gans op een bepaald vakje komt: dan zie je dat een gans bijvoorbeeld verder vliegt of terugvliegt.

Een nadeel van de app is dat het speelbord vanwege het kleine oppervlak maar 39 vakjes heeft in plaats van de gebruikelijke 63 velden. Daarmee verdwijnt er iets van de diepe symboliek van het ganzenbord.

Tegenwoordig is het gemakkelijk om zelf een mooi groot speelbord voor ganzenbord te maken: download een pdf van een ganzenbord, print het op A3-formaat en lamineer het. Het printen en lamineren kan worden gedaan bij de meeste kopieerwinkels.

Voor degenen die die een A3-vel nog wat te klein vinden is het onderstaande speelkleed mogelijk een optie.

Spelregels van het klassieke ganzenbord spel.

De spelers gooien om de beurt met twee dobbelstenen. Wie hierbij het hoogste aantal ogen gooit. mag de eerste worp doen, waarna hij zijn pion evenveel vakjes vooruit zet  als hij ogen geeft gegooid. De onderstaande spelregels moeten echter goed in acht worden genomen.

Wie bij de eerste worp 4 en 5 gooit, moet ineens doorgaan naar vakje 53, wie bij de eerste worp een 6 en een 3 gooit, gaat ineens door naar vakje 26.

Als je op één van de onderstaande vakjes komt, raadpleeg je de spelregels:

Vakje 6: brug. Ga verder naar 12.
Vakje 19: herberg. Sla één beurt over.
Vakje 31: put. Rustig afwachten, totdat men er door één van de medespelers wordt uitgehaald.
Vakje 42: doornstruik. Terug naar 37.
Vakje 52: gevangenis. Wachten totdat men door één van de andere spelers wordt bevrijd.
Vakje 58: dood. Helemaal opnieuw beginnen.

Kom je uit op een vakje dat hierboven niet wordt genoemd, waarop een gans staat, dan mag je nogmaals hetzelfde aantal vakjes vooruit.

Kom je uit op een vakje waar al de pion van een medespeler staat, dan moet je terug naar je oude plaats.

Om het spel te winnen, moet bij de laatste worp het juiste aantal ogen worden gegooid om vakje 63 te bereiken; gooi je teveel, dan moet vanaf 63 worden terug geteld. Komt de pion daarbij op een gansje, dan moet nogmaals een zelfde aantal vakjes worden terug geteld.

De winnaar is degene die als eerste op vakje 63 mag blijven staan.
speelkleed ganzenbord

KLIK HIER VOOR HET GANZENBORD SPEELKLEED

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *