Geschiedenis van het kinderboekenweekgeschenk. Harmen van Straaten schrijft het kinderboekenweekgeschenk 2013: Je bent Super Jan!

Kinderboekenweekgeschenken CPNB 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012In 1954 werd er voor het eerst een Kinderboek van het Jaar gekozen. De winnaar was het boek Lawines Razen, een spannend boek van An Rutgers van der Loeff. Het jaar daarna werd de eerste echte kinderboekenweek georganiseerd. Tien dagen lang was er van alles te doen rondom kinderboeken. Om lezen te stimuleren kreeg iedereen die een boekje kocht er gratis een cadeautje bij. Het eerste geschenk was …een poster van een lezende clown. In 1956 betrof het een poster met een draaiorgel en in 1957 een boekenspel. In 1958 was het kinderboekenweekgeschenk een bouwplaat van het Muiderslot. In 1959 was het een mobile en in 1960 een poppenkast. Een kijkdoos met het interieur van een boekwinkel was het kinderbokeenweekgeschenk van 1961. In 1962 werd er voor het eerst een boek als kinderboekenweekgeschenk weggegeven. Dat was Keesje Kruimel van Hans Dijkhuis.

Sinds 1962 heeft iedere kinderboekenweek een eigen thema. Van 1962 tot 1964 was dat gewoon de titel van het kinderboekenweek-boek. Vanaf 1965 werd er steeds een speciaal thema voor de hele week, of eigenlijk tien dagen, bedacht. In 1965 was dat “Kind en de dierenwereld”. Na het thema komt er meestal nog een motto, een soort ondertitel om het thema duidelijker te maken. Hieronder volgt een overzicht van de kinderboekenweekgeschenken tot nu toe, dat ontleend is aan Wikipedia.

In de jaren zestig en zeventig verschenen er niet alleen boeken als kinderboekenweekgeschenk, maar ook enkele niet-boeken. Zo werd in 1965 een poster cadeau gedaan die aansloot op het thema  ‘Kind en de dierenwereld’. In 1972 ontvingen kopers van kinderboeken tijdens de kinderboekenweek met het thema ‘De hele wereld in een boek’  een ‘Superspeelspel’. Eén van de meeste bijzondere uitgaven is die van 1966 met de titel  Het kleinste sprookjesboek. Dat was een piepklein sprookjesboekje met een plastic loepje om het te kunnen lezen, allemaal verpakt in een  lucifersdoosje.

Kinderboekenweekgeschenk 1966 CPNB Het kleinse sprookjesboek
De vroegere kinderboekenweekgeschenken vertonen een grote veelzijdigheid. Bijna alle uitgaven hebben andere afmetingen en zijn bovendien origineel en kleurrijk. In de periode 1975-1988 was het kinderboekenweekgeschenk meer een gelegenheidsuitgave dan een cadeautje, want er moest een klein bedrag voor worden neergeteld. Vanaf 1988 auteurs aan bod die nog steeds een grote bekendheid bezitten (ook al zijn sommigen overleden), onder wie Thea Beckman, Guus Kuijer, Joke van Leeuwen, Annie M.G. Schmidt, Jacques Vriens en Anke de Vries. Het gaat meer en meer om de tekst, zodat de uitvoering minder belangrijk wordt. Het geschenk krijgt een standaardafmeting en alleen de kaft is in kleur.

De kinderboekenweekschrijver en -illustrator Harmen van Straaten (1958) is door het CPNB uitverkoren om het kinderboekenweekgeschenk 2013 te schrijven. Voor kinderboekenschrijvers is dat altijd een hele eer om dat te mogen doen. Het vergroot de naamsbekendheid en levert gegarandeerd leuke inkomsten op.

Je bent super ... Jan Harmen van straaten kinderboekenweekgeschenk CPNB 2013

Lydia Rood, schrijfster van het kinderboekenweekgeschenk 2007, schrijft op haar weblog dat ze per gedrukt kinderboekenweekgeschenk vijf cent ontvangt.  Bij een oplage van zo’n 400.000 exemplaren komt dat neer op 20.000 euro aan bruto inkomsten voor het schrijven van het geschenk zelf. Sinds 2009 daalde de oplage van het kinderboekenweekgeschenk ieder jaar, tot 395.000 in 2012 voor Het Acropolis genootschap en de slag om pagina 37 van Tosca Menten.

oplage-kinderboekenweekgeschenk-2013-Je-bent- Super-Jan-Harmen-van-Straaten-570

De benamingen “boekenweekgeschenk” en “kinderboekenweekgeschenk” zijn geregistreerd als merk en zijn goed bekend. Toch zijn het misleidende benamingen die niet meer van deze tijd zijn. Er is namelijk geen sprake van een geschenk, maar van een beloning of een bonus. Het kenmerk van een geschenk is iets dat je zomaar van iemand krijgt, zonder tegenprestatie. Om het kinderboekenweekgeschenk te krijgen moet je eerst voor minimaal 10 euro aan kinderboeken kopen in de kinderboekenweek.

Wordt het geen tijd dat het CPNB van het kinderboekenweekgeschenk werkelijk een geschenk gaat maken, om het onvoorwaardelijk weg te geven? Al was het maar in de vorm van een gratis pdf, app of e-book. Natuurlijk past dat niet in het oude verdienmodel van de CPNB-achterban, maar tegenwoordig zijn er veel meer verdienmodellen dan in 1955, toen de eerste kinderboekenweek plaatsvond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *