Groene spelen: spelvormen zonder competitie met nadruk op plezier en samenwerking

groenespelen
Het motto “klaar voor de start” van de kinderboekenweek 2013 over sport en spel suggereert misschien dat dat er bij sport en spel een winnaar uit de bus moet komen. Dat is helemaal niet het geval. Er zijn talloze leuke spelen waarbij er geen sprake is van prestatievergelijking of ….competitie. Die staan bekend als groene spelen.

De naam ‘groene spelen’ is voor het eerst gebruikt door de ‘Groenwinkel’, een milieubeweging in Groningen die in de jaren tachtig een aantal zogeheten  New Games uit de Verenigde Staten in Nederland introduceerde.

De meeste spelen zijn gebaseerd op het uitschakelen van deelnemers totdat er één winnaar overblijft.  De grote meerderheid behoort tot de verliezers en winnaars worden aangemoedigd om aan het falen van anderen ‘plezier’ te beleven.

Deze vorm van wedijver kan er bij deelnemers toe leiden dat zij niet meer voor hun plezier kunnen spelen. In competitiespelen leren de leerlingen niet hoe ze elkaar kunnen helpen en hoe ze met elkaars gevoelens rekening kunnen houden met elkaars gevoelens. Groene spelen verlopen in een sfeer van acceptatie en samenwerking waarin ruimte is voor iedereen en voor ieders kwaliteiten.

Het speldoel van een groen spel ligt in de activiteit zelf. Alleen wanneer alle deelnemers zich gezamenlijk inspannen, kan het doel worden bereikt.  Het kan alleen bereikt worden door een gezamenlijke inspanning van alle deelnemers. Bij groene spel- en bewegingsvormen ligt de nadruk op:

  • plezier beleven aan het samen uitvoeren
  • alle deelnemers doen steeds mee
  • samenwerken en een gemeenschappelijk doel bereiken
  • het accepteren van elkaars mogelijkheden en onmogelijkheden
  • rekening houden met elkaar

Een voorbeeld van een groen spel is het spel met de parachute dat op de website www.onderwijsmaakjesamen.nl als volgt beschreven staat.

Juffrouw Marianne pakt de parachute en legt die midden in de gymnastiekzaal. Een opgewonden gejoel stijgt op. “Kom er maar eens omheen staan”, zegt ze tegen de kinderen. “We pakken zo meteen de rand van de parachute vast…Het is een rustige dag aan het strand, de zee is kalm”. De kinderen pakken de rand van de parachute met twee handen vast. Dan maken ze kleine golven door alle handen snel op en neer te bewegen. De parachute is nu een golvend wateroppervlak onderhevig aan de wind. Windkracht 4…”Oei het gaat veel harder waaien, windkracht 9, het stormt…!”Alle handenparen gaan nu enorm tekeer. Samen maken de kinderen de golven hoger en hoger. Spanning en plezier staan op hun gezichten te lezen. Als de wind gaat liggen kijken de kinderen elkaar aan. Hè, hè…, dat waren nog eens golven.

Wie meer wil weten over allerlei soorten groene spelen, wordt aangeraden het boek De Groene Spelen voor jong en oud van H. van den Einden en R. Pecht te bestuderen.

groene spelen H van den Einden R PechtKLIK HIER OM ‘GROENE SPELEN VOOR JONG EN OUD’ TE BESTELLEN

Een gedachte over “Groene spelen: spelvormen zonder competitie met nadruk op plezier en samenwerking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *