Is het lespakket voor de kinderboekenweek 2013 over sport en spel van het CPNB echt onmisbaar?

kinderboekenweek-2013-lespakket-CPNB-wordt beter dan lessuggesties van 2012 sport en spelIeder jaar brengt het CPNB, de organisator van de kinderboekenweek een lespakket uit dat primair bedoeld is voor basisscholen. Het heet een lespakket, maar de materialen zijn vooral bedoeld om de verkoop van kinderboeken te bevorderen. Daar is natuurlijk niets mis mee, want dat is de taak van het CPNB. De materialen van de afgelopen jaren zien er mooi uit, maar… inhoudelijk zijn ze tamelijk oppervlakkig.

Lespakket kinderboekenweek 2014 feest 6 gratis thema werkboeken met lessuggesties en werkbladen kinderboekenweekpakket.001

Het kinderboekenweek lespakket van 2012 bevatte slechts 5 kopieeerbare werkbladen. De lessuggesties zijn er vooral op gericht om de kerntitels aan te schaffen. Commercie en hoogwaardige educatie kunnen goed samengaan, maar het CPNB slaagt daar vooralsnog niet in. Van een organisatie als het CPNB met haar vele resources en grote achterban zou je toch wel iets beters verwachten. Misschien gaat dat gebeuren. Dit jaar staat op de site www.kinderboekenweek.nl in de rubriek op school:

Onmisbaar tijdens de Kinderboekenweek is het Kinderboekenweek lespakket. Dit jaar zijn de lessuggesties behorende bij de kerntitels vernieuwd! Naast de vertrouwde lesbladen is er nu online aanvullend lesmateriaal te vinden. De lessuggesties zijn kant-en-klaar en direct in de dagelijkse lessen te gebruiken. Of dat nu taal, bewegen, wereldoriëntatie of het kringgesprek is.  Naast de lessuggesties zit er in het pakket het Kinderboekenweekgeschenk, het Prentenboek van de Kinderboekenweek, de Kinderboekenkrant, de Voorleesgids, verscheidene affiches en de CD met het lied Klaar voor de Start! van Kinderen voor Kinderen.”WC eend kinderboekenweek 2013 lespakket CPNB sport en spel 570

Het CPNB belooft dus dat de lessuggesties worden vernieuwd en dat er voor het eerst online aanvullend lesmateriaal beschikbaar wordt gesteld. Met dat laatste is het CPNB wel wat laat. We leven in 2013! Hopelijk slaagt het CPNB er dit jaar wel in om een onmisbaar lespakket voor de kinderboekenweek samen te stellen. Die claim doet denken aan de beroemde reclame: wij van wc-eend adviseren wc-eend (zoals dat gekscherend is weergegeven in de bovenstaande collage die gemaakt is voor dit blog-artikel)  Als het CPNB er niet in slaagt een onmisbaar lespakket voor de kinderboekenweek over sport en spel op de markt te brengen is dat gelukkig geen ramp, want online is er gelukkig genoeg prachtig lesmateriaal over het thema te vinden. En dat is meestal helemaal gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *