Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek uitgereikt aan Simon van der Geest voor ‘Spinder’.

Genomineerde boeken voor an Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek Spinder van Simon van der geest werd winnend boek 570

De kinderboekenschrijver Simon van der Geest ontving vandaag de eerste Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. De prijs voor zijn spannende jeugdboek ‘Spinder‘ ontving hij op zondag 27 oktober 2013 op Texel in het radioprogramma Vroege Vogels.

Op Texel kreeg Simon van der Geest de prijs uitgereikt door ..jurylid Karina Wolkers overhandigde de vijfendertigjarige Simon van der Geest een bedrag van € 5000,- en een origineel literair portret gemaakt door Siegfried Woldhek. Eerder dit jaar, tijdens het kinderboekenbal op 1 oktober 2013, ontving Van der Geest al de Gouden Griffel voor zijn boek Spinder.   

Voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek kon de jury kiezen uit ruim 180 ingezonden boeken. De prijs is een initiatief van Wereld Natuur Fonds, Vroege Vogels en de Volkskrant.

De variatie in aangeboden genres was groot: fotoboeken, kinderboeken, poëzie, romans, fictie, veldgidsen en wetenschappelijke. Voor de jury was het niet eenvoudig om hieruit vijf nominaties te kiezen. Na het opstellen van de shortlist bereikte de jury opvallend snel overeenstemming over de winnaar: binnen enkele uren werd Spinder unaniem gekozen als winnaar.

Voor de jury gold Van der Geests natuurliefde als belangrijkste criterium: ‘Spinder is een verrassend, prachtig geschreven en spannend dagboek van de jongen Hidde, die met zijn broer Jeppe een slopende oorlog voert om een verborgen kelder waarin Hidde met de bijnaam Spinder, zijn insectenverzameling houdt.’ 

De jury bestaat uit Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant), Johan van de Gronden (Wereld Natuur Fonds) en Joost Huijsing (Vroege Vogels). De andere vier shortlist-titels waren:

KLIK HIER OM SPINDER TE BESTELLEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *