Londen: wereldstad met Olympische Spelen in 1908, 1948 en 2012

Londen stadion

Londen is de hoofdstad en grootste stad van zowel Engeland als het Verenigd Koninkrijk. In de stad wonen ongeveer 7,5 miljoen mensen. Hiermee is Londen de stad met de meeste inwoners van de Europese Unie. De stad is ook het politieke, economische en culturele centrum van het Verenigd Koninkrijk. Ook in Europa en de wereld vervult ze een belangrijke functie op diverse …gebieden: Londen wordt als een van de vier traditionele alfa-
wereldsteden beschouwd, samen met Parijs, Tokio en New York City.

In Londen staan veel voorname gebouwen. Een icoon voor Londen is de klokkentoren van de big Ben, onderdeel van het Palace of Westminster, ook wel bekend als Houses of Parliament. Een historische plek is de Tower of London, die ondanks zijn naam geen toren is maar een grote vesting, waarvan de oudste delen stammen uit de elfde eeuw. In de geschiedenis fungeerde het bouwwerk onder meer als koninklijk paleis, maar ook als gevangenis waar tegenstanders van de kroon werden vastgehouden. Tegenwoordig is het een museum, waar onder meer de Britse kroonjuwelen te bezichtigen zijn.

Tower Bridge ligt naast de Tower of London, waaraan de brug ook zijn naam dankt. Dagelijks passeren meer dan 40.000 voetgangers en voertuigen deze brug. Tower Bridge is een van Londens grootste toeristenattracties. Het paleis Buckingham Palace is de Londense residentie van koninging Elisabeth II en haar echtgenoot prins Philip. De Koninklijke Wacht van het paleis wordt meerdere keren per dag afgelost. Dat gebeurt met een uitgebreid ceremonieel. De aflossing is een toeristische attractie. Dit eeuwenoude ceremonieel is een voorbeeld van de tradities die nog steeds leven aan het Britse hof.
In 1908 en 1948 organiseerde Londen de Olympische Zomerspelen. In 2005 haalde de
stad de organisatie voor de Spelen van 2012 binnen. Londen zal hiermee de eerste stad
zijn die drie keer de Zomerspelen heeft georganiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *