Negen tips voor aankleding van school en klas met decoraties voor kinderboekenweek 2013 thema sport en spel

1 poster sport en spel kinderboekenweek 2013 klaar voor de startAls basisscholen een bepaalde periode schoolbreed (dus van groep 1 t/m 8) gaan werken aan een bepaald thema, dan wordt die periode meestal gemarkeerd door een duidelijk begin en einde. Bij de start en de sluiting is vaak een gemeenschappelijke activiteit in de vorm van …een voorstelling, uitvoering of een viering, maar dat betekent niet dat dat er tussentijds geen viering, uitvoering of voorstelling kan zijn. En dat geldt ook voor de kinderboekenweek.

Schoolgoochelaar Aarnoud Agricola uit Utrecht, die jaarlijks een schoolvoorstelling met goochelen en buikspreken ontwikkelt die aansluit bij het kinderboekenweek-thema, wordt meestal lang van te voren geboekt voor de schooldagen waarop het einde en het begin van de kinderboekenweek is. De tussenliggende data in de agenda vullen zich daarna geleidelijk.

3 poster kinderboekenweek 2013 sport en spel klaar voor de start

Bij schoolbrede projecten wordt de school vaak in stijl gebracht met bepaalde decoraties zodat de kinderen en de leerkrachten helemaal in de juiste stemming komen en zich er goed van bewust zijn waar ze aan werken. Meestal worden eerst de entrees en de centrale ruimtes .

De kinderen merken de start en de sluiting van project vaak aangekleed met passende decoratieve materialen die soms kant en klaar beschikbaar zijn en soms speciaal voor de gelegenheid in elkaar worden geknutseld. Die aankleding is een belangrijk deel van de voorbereiding. Een goede voorbereiding is essentieel om de kinderen de gewenste beleving te bieden. Niet voor niets luidt het spreekwoord: een goed begin is het halve werk.2 poster sport en spel kinderboekenweek 2013 klaar voor de startEen klein comité van leerkrachten zorgen vaak voor de aankleding. Ook komt het voor dat de leerkrachten zich vooral inhoudelijk voorbereiden, en dat de aankleding wordt verzorgd door leden van de oudercommissie, in de praktijk meestal moeders. Verder zijn er ook scholen waar de oudere kinderen (groep 7 en 8) de opdracht krijgen bepaalde decoraties te maken die en onder begeleiding van een leerkracht aan te brengen, zodat de jongere kinderen verrast zijn als zij op de dag van het begin van het project de school binnenkomen.

De klaslokalen worden vaak geleidelijk steeds meer in de projectsfeer gebracht doordat de kinderen werkstukken en bouwplaten maken die in de klas worden opgehangen of neergezet.

Wat kun je gebruiken om de school aan te kleden voor het thema ‘sport en spel‘ van de kinderboekenweek 2013 onder het motto klaar voor de start? Hieronder volgen wat ideeën.

  1. De materialen voor sport en spel die gewoon in de school, bij leerkrachten of bij ouders aanwezig zijn
  2. De posters uit het CPNB-lespakket (Stichting Collectieve Promotie van het Nederlandse Boek)
  3. Passende decoratiematerialen uit een feestwinkel
  4. Beschikbare poppen aankleden met sportkleding die gekocht of geleend kan worden
  5. Boeken over het onderwerp die al aanwezig zijn in de schoolbibliotheek, of die speciaal voor het project worden gekocht, bijvoorbeeld de kerntitels.
  6. De afbeeldingen van de sportletters, sportcijfers en bordspellen die achterin het gratis ‘Klaar voor de start werkboek‘ staan.
  7. De cavia sportplaten uit de sport en spel jaarkalender 2013 – 2014
  8. De posters en afbeeldingen van boeken uit het gratis document met posters en kerntitels.
  9. Geprinte afbeeldingen die je via Google vindt op internet

De onderstaande video geeft een indruk hoe het CPNB te werk gaat bij het maken van posters, met een heel zwaar boekenmannetje dat volledig is samengesteld uit boeken. Voor dat soort poster met dynamiek erin moet je fotografie toepassen. Die kun je niet op de computer maken met knippen en plakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *