Sem ontmoet de leeuw in ‘Het kind van overal en nergens’ van Jaap Dijkstra

1 Het kind van overal en nergens Jaap Dijkstra Sem ontmoet de leeuw.085

Sem knippert met zijn ogen tegen het felle licht. Waar is hij? Het lijkt een soort wildernis. een grote uitgestrekte zandvlakte met zo hier en daar een boom en wat struiken. Plekken met verdord geel gras. De zon schijnt fel en het is bloedheet.

In de verte lopen allemaal dieren. Olifanten, gazellen, giraffen, zebra’s en ook leeuwen, tijgers en panters. Hij draait snel rond, om de omgeving te bekijken, en schrikt dan ineens. Vanuit zijn ooghoek komt razendsnel iets op hem af. Iets dat oorverdovend gromt.

Sem wil rennen, maar het is al te laat. Hij kijkt recht in de bek van de leeuw, die zijn bek wijd open heeft. Sem ziet de dikke rode tong liggen. Het kwijl loopt eruit.

‘HELP, HELP!’ Schreeuwt Sem en knijpt zijn ogen dicht. Hij wacht tot de scherpe tanden zijn nek doorboren, zijn adem ingehouden. Maar er gebeurt niets. Sem doet voorzichtig zijn ene oog een klein beetje open en kijkt tussen zijn wimpers door. Vlak voor hem staat de leeuw, die zijn bek heeft gesloten. Het dier kijkt hem streng aan. Inmiddels zijn ook de andere dieren erbij gekomen. Ze staan in een kring om hen heen. De andere roofdieren willen ook dichterbij komen maar de leeuw gromt hen terug. Sem staat te trillen en doet het bijna in zijn broek.

‘Zo,’ bromt de leeuw ‘Ben je een beetje bijgekomen?’
‘Nnnnou nnnog niet helemaal.’
De zebra’s en gazellen knikken begrijpend maar de tijgers en de panter moeten hard lachen.
‘Wat denk je, zou een kever ook bang kunnen zijn?’ vraagt de leeuw
‘Hoezo een kever? Wat heeft die hier nou mee te maken? Maar ineens snapt hij het.
Hij voelt dat hij rood wordt. De kever was er bijna niet meer geweest.
Hoe redt hij zich hier uit? een kever of een mens, dat is nogal een verschil.
Maar durft hij zoiets te zeggen met al die gevaarlijke dieren om hem heen?’

‘Een kever of een mens, dat maakt voor mij niets uit,’ zegt de leeuw, die blijkbaar weet wat Sem dacht. ‘Al heb ik liever een mens om mijn honger te stillen.’
De andere dieren vinden dit kennelijk grappig want ze moeten allemaal lachen.
Sem niet, in tegendeel. Hij is koortsachtig aan het bedenken hoe hij zich hier uit moet redden.

Dan komt er een plannetje in hem op. Daarmee kan hij de leeuw misschien in verwarring brengen. Wie niet sterk is moet slim zijn. Het is wel een gevaarlijk plannetje. Misschien wordt de leeuw wel boos. Maar je moet wat.

Sem verzamelt alle moed die hij heeft en zegt: ‘Zeg jij maar niks leeuw. Jij maakt ook vaak andere dieren dood. Kijk eens naar die gazelle die daar nu nog staat. Die eet je straks misschien op. Dat is nog eens iets anders dan een kever.’
Oei, eens kijken wat hij daarop te zeggen heeft. Daar heeft meneer de leeuw vast niets van terug.
Hij kijkt de leeuw recht in zijn ogen. die fronst vervaarlijk zijn wenkbrauwen. Dat ziet er angstaanjagend uit. O, o daar heb je het al.

‘Je durft nogal wat te zeggen, jongeman,’ bromt de leeuw dreigend. Je hebt geluk dat ik geen honger heb. Ik zal jou eens wat vertellen. Ik maak geen dieren dood omdat ik boos ben of omdat ik dat leuk vindt. Ik dood alleen dieren om zelf in leven te blijven, dus als iik honger heb. En dan pak ik niet de eerste de beste die ik tegenkom. Nee, dan let ik goed op. Want ik pik de zwakste uit de kudde eruit, dieren die anders niet zouden overleven. Ik maak dus niet zomaar dieren dood. Maar jij was dat wel pan plan,’ zegt de leeuw statig.
‘Mag ik je vragen,’ roept de tijger die in de kring staat. ‘Had jij honger? en wilde je de kever opeten?’
Alle dieren moeten lachen.
‘Nee, ik moet er niet aan denken.’ Sem griezelt ervan.
‘Nou, laat zo’n beestje in het vervolg dan rustig lopen. als je honger hebt mag je een kever doden en opeten. de sterke of slimme eet nu eenmaal de zwakkere of de minder slimme. Dat is de natuur.’ Terwijl de leeuw dit zegt kijkt hij de andere dieren aan. Die knikken instemmend.

Bron:  Het kind van overal en nergens – een verhaal van Sem en zijn reis in het land zonder tijd door Jaap Dijkstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *