Simon van Geest ontving Gouden Griffel voor kinderboek Spinder tijdens kinderboekenbal in Amsterdam

Simon van der Geest Spinder gouden griffel winnaar 2013 kinderboek

Tijdens het door CPNB (Stichting Collectieve Promotie van het Nederlandse Boek) georganiseerde kinderboekenbal reikte atlete Marlou van Rhijn de Gouden Griffel 2013 uit aan Simon van der Geest voor zijn jeugdboek Spinder.

Aan de vooravond van de kinderboekenweek 2013 ontving de auteur deze hoogste onderscheiding voor het mooiste oorspronkelijke Nederlandse kinderboek voor de tweede maal. Van der Geest won dezelfde prijs in …2011 voor zijn boek Dissus. DeĀ  jury omschreef haar oordeel als volgt.

De Gouden griffel van 2013 gaat naar een meesterlijk boek. Dat valt al op bij de eerste lezing, maar herlezing brengt nog meer parels naar boven. Die parels schuilen in de inhoud, maar de schoonheid van dit boek is evenzeer in de taal voor kinderen. Virtuoos geschreven, spannend, beklemmend, psychologisch overtuigend, dit meesterwerk is het allemaal. De griffeljury kent unaniem en met groot genoegen de griffel 2013 toe aan Spinder van Simon van Geest.

Dit boek voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar gaat over een psychologische strijd tussen twee broers. In de geheime kelder van het huis heeft Hidde (bijnaam Spinder) een insectenlaboratorium ingericht. Deze kelder (met een groot familiegeheim) gebruikt hij al drie jaar, sinds de dood van oudste broer Ward en de deal die toen is gesloten met middelste broer Jeppe.

Jeppe eist nu de kelder op omdat hij muzikant is en in de kelder wil gaan drummen. Dan ontwikkelt zich een strijd die lijkt op een broederoorlog. Hidde houdt de verwikkelingen nauwkeurig bij in zijn dagboek.

Het verhaal is spannend en zeer knap geschreven. De ene keer zullen lezers zich identificeren met Hidde identificeren, de andere keer met zijn vriendinnetje Lieke; maar ook met de verlangens van Jeppe.

Amusant en treffend zijn de vele vergelijkingen tussen het leven en de verdedigingsmechanismen van insecten en mensen.

KLIK HIER OM SPINDER TE BESTELLEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *