Speelkaarten ontwerpen in de klas, levend kwartet.

speelkaart ontworpen door kinderen voorkant en achterkant beeldzijde en rugzijde 570Als je kinderen vraagt om een kaartspel te tekenen, dan komen daar soms hele verrassende creaties uit. Dat blijkt wel uit de bovenstaande foto.

KLIK HIER VOOR HET GRATIS SPEELKAARTEN WERKBOEK

In de kinderboekenweek 2013 over sport en spel is het leuk om met de hele klas een kaartspel te maken. Ieder kind krijgt dan twee speelkaarten die hij of zij moet …weergegeven. Natekenen mag natuurlijk, maar het is leuker als de kinderen er een eigen invulling aan mogen geven.

Je kunt de kaarten laten maken op kaarten op gewoon speelkaartformaat, maar je kunt ook een vel A4 papier per kaart gebruiken. Verder kan een kind de opdracht krijgen de rugzijde van de kaarten te maken, die vervolgens 54 keer wordt gefotokopieerd. De klas kan een compleet kaartspel maken door de ontworpen beeldzijden tegen de gekopieerde rugzijden te plakken het het resultaat te lamineren. Als kaarten zijn gelamineerd, kun je ermee spelen. In een klas is het leuk om met de grote zelfgemaakte kaarten levend kwartet te spelen.

Bij kwartetten is het de bedoeling om door door slim te spelen en te vragen zoveel mogelijk setjes van vier kaarten te verzamelen: de kwartetten (bijvoorbeeld de vier vijven of de vier boeren). Door goed op te letten bij andere beurten kun je achterhalen wie welke kwartetkaarten heeft. Degenen met de meeste kwartetten wint.

Alle kaarten worden onder de spelers verdeeld. Het kan zijn dat sommige spelers meer kaarten hebben dan andere spelers. De kaarten neem je in je hand en laat je niet aan de andere spelers zien. Een willekeurige speler begint. Als je aan de beurt bent, vraag je aan één van de andere spelers een kaart die je niet hebt. Dit moet dan wel een kaart zijn van een kwartet waarvan je zelf minimaal een kaart in je hand hebt. Noem de naam van het kwartet en vraag naar de categorie uit dit kwartet die je wilt hebben.

Als de speler die kaart heeft, dan moet hij deze aan je afgeven en mag je doorgaan met kaarten vragen. Dit mag aan dezelfde of een andere speler. Als je een setje van vier kaarten hebt, roep je ‘Kwartet!’ en leg je de vier bij elkaar horende kaarten voor je neer op tafel. Heeft de speler de gevraagde kaart niet, dan is je beurt voorbij en is de speler aan wie je het laatst een kaart
vroeg aan de beurt. Het spel is afgelopen als alle kwartetten compleet zijn.

Het kwartetspel kan ook worden gespeeld met de hele klas. Het gaat dan om een versie
die bekend staat als levend kwartet. Er moeten dan een aantal kwartetten uit het spel worden gehaald omdat ieder kind maar één kaart ontvangt en die het hele spel bij zich houdt. Als een klas bestaat uit 24 kinderen, moet er dus gewerkt worden met zes kwartetten uit het kaartspel.

De klas wordt in vier ongeveer gelijke groepen verdeeld die allemaal gaan zitten of staan in een bepaalde hoek van het klaslokaal. Ieder kind ontvangt een kaart uit het geschudde spel. Het levend kwartet is qua principe hetzelfde als het gewone kwartet. Een verschil is dat er geen individuele spelers zijn, maar dat de vier groepen tegen elkaar spelen. Verder worden niet alleen de kaarten, maar ook de kinderen uitgewisseld, want ieder kind houdt zijn kaart bij zich.
speelkaarten ontwerpen 570

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *