Spelregels van het kaartspel ‘pesten’

kaarrtspel pesten met speelkaarten leuk familiespel 570Het kaartspel ‘pesten’ is een leuk en relatief eenvoudig spel voor jong en oud. Het is het de bedoeling dat je je speelkaarten zo snel mogelijk kwijt raakt. Het aantal spelers bedraagt minimaal twee. Je hebt een kaartspel of meerdere kaartspellen nodig, inclusief jokers.

KLIK HIER VOOR HET GRATIS SPEELKAARTEN WERKBOEK

Alle spelers krijgen 7 kaarten. De resterende kaarten vormen … ‘de pot’ en liggen gesloten op een stapel op tafel. De  bovenste kaart van de pot wordt open op tafel gelegd.
De speler die begint is nu aan zet, hij of zij moet één kaart op de open kaart leggen, die kaart moet dezelfde kleur of waarde hebben als de kaart die er al ligt.

Als er bijvoorbeeld ruiten 4 ligt, dan mogen daar allemaal ruiten kaarten op, maar ook een 4 in alle andere kleuren. Als je niet kunt in je beurt, dan moet je een kaart van de pot pakken, en is de volgende speler aan de beurt. Als de ‘gekochte’ kaart wel kan, mag die gelijk worden opgegooid. Als iemand zijn of haar laatste kaart heeft, moet diegene dat van te voren roepen.

Het spel wordt spannend omdat er zogeheten pestkaarten zijn.  Als er een pestkaart wordt opgegooid, heeft dat gevolgen. Hieronder volgt een overzicht van de pestkaarten en de afspraken die daarbij horen. De afspraken kunnen per regio en per huis verschillen.

  • Een 2. Als de 2 wordt opgegooid, moet de volgende speler 2 kaarten pakken van de pot, daarna mag hij zelf spelen, als hij niet kan moet hij nog een kaart pakken.
  • Een 7. Zeven, blijft kleven. Dat betekent dat wanneer je een 7 opgooit, je nog een keer mag. Als je niet kunt, moet je er dan alsnog 1 van de pot nemen.
  • Een 8. Acht, wacht. De eerstvolgende speler moet een ronde overslaan.
  • Een boer. Als de boer wordt opgegooid, mag diegenen die hem heeft neergelegd bepalen met welke kleur(harten, klaveren, schoppen of ruiten) er verder word gespeeld.
  • Een heer. Heer, keer. Het spel draait: er wordt bijvoorbeeld niet meer met de klok mee gespeeld, maar tegen de klok in.
  • Een joker. Met een joker moet de volgende speler 5 kaarten van de pot nemen. Degene die de 5 kaarten moest pakken, mag daarna wel bepalen in welke kleur er verder wordt gespeeld.

speelkaarten op iPhone om kaartspelletjes me te spelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *