Thema feest of geen thema feest, dat is de vraag voor de invulling van de kinderboekenweek 2014

Thema feest of geen thema feest voor de Kinderboekenweek 2014 #KBW14 570Het thema van de kinderboekenweek 2014 (#KBW14) is FEEST. De  CPNB heeft daarvoor gekozen omdat de kinderboekenweek voor het eerst werd gehouden in 1954, en deze populaire campagne nu dus 60 jaar bestaat.

Niet iedereen is even blij met die keuze. Op veel basisscholen zijn er traditioneel in de periode voorafgaand aan de herfstvakantie projectweken, waarbij alle groepen werken aan het thema van de kinderboekenweek. Dat kan natuurlijk ook met het thema feest, maar de vraag is in hoeverre dat educatief is. Wat moet je dan doen als er werkelijk iets groots te vieren is, zoals een bijzonder jubileum of de opening van een nieuw schoolgebouw?

De verwachting is dan ook dat vele basisscholen het thema van de kinderboekenweek dit jaar niet klakkeloos zullen volgen, en hun eigen plan trekken door te werken aan een ander thema.

In vele kinderboeken wordt er flink gefeest: verjaardagen, Sinterklaas, Suikerfeest, schoolfeestjes enzovoort. Pippi Langkous maakt van iedere dag een feest en ook in de boeken van Toon Tellegen wordt flink gevierd.

Maar niet ieder feest verloopt even makkelijk of feestelijk. Denk aan Caro in
Verboden voor mij van Maren Stoffels, Bram Botermans in Het leven van een Loser.
Zwaar de klos! of aan de 111e verjaardag van Agaat in de Zuurtjes van Jaap Robben en
Benjamin Leroy. Niet voor niets luidt het spreekwoord: het leven is een feestje, maar je
moet zelf de slingers ophangen.

De aftrap van de Kinderboekenweek 2014 vindt plaats op het kinderboekenbal op dinsdag 30 september 2014 in Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam.

Harm de Jonge schrijft het Kinderboekenweekgeschenk van 2014. Het Prentenboek van de Kinderboekenweek is komend jaar van de hand van Marit Törnqvist.

Harm de Jonge (Groningen, 1939) groeide op aan boord van een schip. Hij studeerde
Nederlands en stond jaren voor de klas. In 1989 verscheen bij uitgeverij Van Goor zijn eerste jeugdroman: Steenkuib is een rat. Vele boeken volgden, zoals Vleugels voor Jorre, De circusfietser en Tjibbe Tjabbes’ Wereldreis. In 2013 verscheen Jonas en de visjes van Kees Poon (Hoogland &Van Klaveren).

De Jonge ontving driemaal een Vlag en Wimpel en kreeg in 2012 een Zilveren Griffel
voor Vuurbom. Voor Josja Pruis ontving hij in 2007 de Woutertje Pieterseprijs. Voor 2014
is hij genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA).

Marit Törnqvist (Uppsala, 1964) verhuisde op vijfjarige leeftijd vanuit Zweden naar Nederland. Ze studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en illustreerde, na haar debuut in 1989, onder anderen voor Astrid Lindgren. In 1995 verscheen bij uitgeverij Querido haar eerste zelf geschreven boek, Klein verhaal over liefde, dat bekroond werd met een Zilveren Griffel.

In 2006 ontving ze een Gouden Penseel voor Pikkuhenki. Van de dichtbundel Jij bent de liefste die ze met Hans en Monique Hagen maakte, zijn al meer dan 220.000 exemplaren verkocht. Haar meest recente prentenboek, Groter dan een droom, maakte ze samen met Jef Aerts. Törnqvist is genomineerd voor de Hans Christian Andersen Award
en voor de ALMA 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *