Tien puzzels met speelkaarten

Puzzel met drie speelkaarten maak deze constructie met alleen drie speelkaarten een pen een lineaal en een afbreekmesje 570Er bestaan talloze interessante, leuke en leerzame puzzels met speelkaarten. In de onderstaande diapresentatie zijn er tien opgenomen. Sommige opgaven zijn geschikt om mee te werken in groep 7 of 8 tijdens de kinderboekenweek 2013 over sport en spel. De constructie van … drie speelkaarten die hierboven wordt getoond, is er ook bij. Deze is lek om newetr te zetten op een kinderboekenweek 2013 thema-boekentafel. De tien puzzels staan ook in het gratis Speelkaarten werkboek.   Aan het einde van dit blog-artikel staat een filmpje waarin wordt getoond hoe je door een speelkaart kunt kruipen.

  1. Doosje en kaartspel. Een goedkoop kaartspel komt uit een mooi houten kistje. Het kaartspel en het kistje kosten samen 11 euro. Het kistje kost 10 euro meer dan het kaartspel. Hoeveel kost het kaartspel? En hoeveel kost het kistje?
  2. Waar liggen heer, vrouw en boer? Een heer, een vrouw en een boer liggen naast elkaar met de beeldzijde naar beneden op tafel. Van deze drie weten we alleen dat de heer altijd de waarheid spreekt, de vrouw af en toe en de boer nooit. We stellen nu de kaart die het meest links ligt de volgende vraag: ‘Wie is degene die het dichtst bij u ligt?’ En deze antwoordt: ‘De heer.’ Vervolgens vragen we de middelste kaart: Wie bent u?’ en we krijgen als antwoord: ‘Ik ben de vrouw.’ Tenslotte vragen we aan de kaart die het meest rechts ligt: ‘Wie is degene die naast u ligt?’ en krijgen als antwoord: ‘De boer’. Welke speelkaarten liggen er op de posities 1, 2 en 3?
  3. Magisch vierkant. Op de foto zie je een vierkant dat gemaakt is van 9 kaarten: drie rijen van drie. Drie kaarten ervan liggen open: schoppen twee, harten vijf en klaver acht. De overige zes kaarten liggen dus blind op tafel. Bepaal welke kaarten dat zijn aan de hand van de volgende gegevens: In de onderste rij liggen alleen schoppenkaarten. In de middelste rij liggen alleen hartenkaarten. In de bovenste rij liggen alleen klaverkaarten. De som van de waardes van de speelkaarten in alle rijen (horizontaal), kolommen (verticaal) en diagonalen (schuin) is steeds gelijk (magisch vierkant). De zes blinde kaarten hebben de waardes 1 (aas), 3, 4, 6, 7 en 9)
  4. Dit is de kaart met de puntentelling voor het spel bridge.Daar kun je niet veel mee. Daarom mag je deze verknippen. De opdracht luidt: knip zo’n groot gat in deze kaart, dat je erdoorheen kunt kruipen.
  5. Spelletje dat je altijd kunt winnen, Op tafel liggen 15 kaarten. Twee spelers nemen om de beurt 1, 2 of 3 kaarten. Wie de laatste kaart moet pakken heeft verloren. Hoe kun je dit spelletje altijd winnen?
  6. Welke drie kaarten liggen er? Op tafel liggen drie speelkaarten naast elkaar zoals op de foto. Bepaal aan de hand van de volgende gegevens welke kaarten er liggen op de drie posities. Rechts van de heer ligt een vrouw. Links van de vrouw ligt een andere vrouw. Links van de hartenkaart ligt een schoppenkaart. Rechts van de schoppenkaart ligt een andere schoppenkaart.
  7. De onmogelijke joker. Maak deze onmogelijke joker met alleen een joker en een schaar.
  8. Laatste kaart. Welke speelkaart zou er volgens de logica moeten liggen op laatste (zesde) positie?
  9. Maak deze kaartenconstructie met alleen drie speelkaarten, een liniaal, een pen en een (afbreek)mesje.
  10. Een blinde man krijgt een kaartspel in handen waarin 10 kaarten met de beeldzijde omhoog liggen. Hoe kan hij zonder hulp van anderen twee stapeltjes maken waarbij het aantal kaarten met de beeldzijde omhoog in beide stapeltjes hetzelfde is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *