Verwondering: rode draad in het leven van professor Tita Stein. Raar maar waar past bij deze schoolgoochelaar!

professor Tita Stein raar maar waar ontdekkingen en uitvindingenshow voor kinderboekenweek 2015

Professor Tita Stein (schoolgoochelaar Aarnoud Agricola) trekt tijdens en rondom de kinderboekenweek 2015 door het land met zijn Uitvindingen en ontdekkingen goochelshow. Het motto ‘raar maar waar’ past bij deze goochelaar en buikspreker.

raar maar waar motto kinderboekenweek 2015 thema natuur wetenschap techniek

Hij zegt daarover: Verwondering is een rode draad die ik in mijn leven herken. Als kleuter maakten wonderen uit sprookjes en bijbelverhalen grote indruk op me. Dat inspireerde me tot het ontwikkelen van de Sprookjesfeest Goochelshow.

Als schooljongen was ik gefascineerd door goochelaars en was zelf veel met goochelen bezig. Ook las ik graag de boeken uit de Hoe en waarom-serie uit de jaren zestig, waarin allerlei onderwerpen uit de wetenschap voor kinderen uit de doeken werden gedaan.

In het voortgezet onderwijs verdiepte mijn belangstelling voor de wonderen van de natuur zich. Ik hield van de vakken natuurkunde, scheikunde en biologie en had op mijn slaapkamer een laboratorium ingericht waar ik experimenten deed, kristalmodellen knutselde en apparaten maakte.

Professor Tita Stein Kinderboekenweekvoorstelling 2015 Uitvindingen en ontdekkingen goochelshow

In die tijd had ik een abonnement op de populair wetenschappelijke tijdschriften ‘Kijk’ en ‘De jonge onderzoeker’. Ik denk dat ik scheikunde ben gaan studeren aan de Universiteit Utrecht en chemicus ben geworden vanwege de verwondering die natuurverschijnselen bij mij opriepen.

Sinds 2005 ontwikkel ik ieder jaar beroepsmatig een schoolvoorstelling met goochelen en buikspreken die aansluit op het thema van de kinderboekenweek, en waarmee die ik tijdens en rondom de kinderboekenweek veel verzorg op basisscholen in heel Nederland, voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Mijn kinderboekenweekvoorstelling 2015 heb ik de ‘Uitvindingen en ontdekkingen goochelshow’ genoemd. Daarin speel ik de rol van professor Tita Stein, die belangrijke ontdekkingen en uitvindingen met de kinderen bespreekt aan de hand van verrassende goocheltrucs.

Professor Tita Stein heeft wilde witte haren en treedt op in een witte laboratoriumjas. Hij had twee opa’s van wie hij veel heeft geleerd en die al lang geleden gestorven zijn: Tita Tovenaar en Albert Einstein. Tita Stein heeft de eigenschappen van de beide beroemde heren in zich verenigd.

De twee beroemde opa' van professor Tita Stein TiTa Tovenaar en Albert Einstein.020

Toen hij nog een kind was heeft hij al veel uitgevonden. Meester René van der Velde schreef daar een grappig boek over, dat uitgeroepen is als kerntitel voor de kinderboekenweek 2015, en heel geschikt is om in te klas te lezen of voor te lezen: Stijn Uitvinder. Dit is een grappig boek, maar wetenschap komt nauwelijks aan bod. Om kinderen liefde bij te brengen voor natuur, wetenschap en techniek is het boek Einstein voor kids heel geschikt.

educatie, entertainment en empowerment.014

Mijn goochelshows voor basisscholen zijn bijna altijd een combinatie van educatie, empowerment en entertainment. Als leerkrachten dit lezen denken ze soms dat dit alleen voor oudere kinderen van belang is, maar dat dit voor kleuters te hoog gegrepen is.

Uitvindingen en ontdekkingen goochelshow van professor tita Stein.029

Mijn ervaring is dat zowel jongere als oudere kinderen geboeid blijven door mijn schoolvoorstellingen omdat ik aanknoop bij hun natuurlijke nieuwsgierigheid, alles visueel maak en verwijs naar dingen die ze kennen. Bovendien mogen ze zelf meedoen in de voorstelling, die 45 minuten duurt. Doorgaans verzorg ik op een ochtend of een middag een show voor de onderbouw en een show voor de bovenbouw apart.

KLIK  VOOR DE UITVINDINGEN EN ONTDEKKINGEN GOOCHELSHOW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *