Vijf redenen voor de populariteit van het sinterklaasfeest

populariteit sinterklaasfeest 5 redenenDe heftigheid van het debat over Zwarte Piet en zijn relatie met racisme en slavernij, dat eigenlijk helemaal geen debat is, toont aan dat het Sinterklaasfeest in Nederland enorm populair is.

De bekende conferencier Toon Hermans (1916-2000) heeft vaak gezegd dat hij een hekel had aan Sinterklaas en Zwarte, maar dat was in een act. Die conference is vooral zo grappig omdat deze zo indruist tegen …de algemene opvattingen. Hermans zei onder andere:

“Snieklaas en die knecht van hem. Ik vind het een raar stelletje. Een dom koppel vind ik het. Ik mag ze niet. Ik heb aan weinig mensen een hekel, maar die twee kan ik niet uitstaan. Ik heb nooit wat van ze gehad. Ik zette mijn schoen ‘s avonds. Nou ik was blij als die er de volgende morgen nog stond.”

Waarom is het Sinterklaasfeest zo populair? Arend Landman schreef voor Frankwatching.com een artikel waarin hij inging op de vijf redenen voor de grote populariteit van Kerst. Die vijf redenen zijn ook van toepassing op het sinterklaasfeest. Ze kunnen worden aangeduid met woorden die beginnen met de letters uit het woord KERST: Klik, Engagement, Ritme, Story en Traditie.

KLIK Veel Nederlanders hebben een klik met het sinterklaasfeest omdat het gekoppeld is aan nostalgie, gezelligheid, cadeaus en omzet. De conferencier Wim Kan (1911-1983) noemde Sinterklaas niet voor niets de beschermheilige van de middenstand. Vele vormen van detailhandel maken in de sinterklaastijd recordomzetten. De klik die velen met het sinterklaasfeest hebben vloeit ook voort uit het feit dat het sinterklaasverhaal vol staat met allerlei er archetypische symbolen die verwijzen naar een diepere werkelijkheid die door de mens kan worden ervaren.

ENGAGEMENT Velen doen mee aan het sinterklaasfeest. Niet alleen in familieverband of  in vriendenkringen, maar ook in sportverenigingen, scholen, bedrijven en instellingen. De grote aandacht voor het sinterklaasfeest in de media en in de commercie draagt daar ongetwijfeld aan bij.

RITME Het sinterklaasfeest keert jaarlijks terug in dezelfde periode: de tijd waarin het buiten vaak koud en nat is en de dagen kort en donker zijn. Het vooruitzicht van het sinterklaasfeest biedt iets om in deze gure tijd naar uit te kijken.

STORY Het sinterklaasfeest is omgeven door vele verhalen, waarvan de meeste voortborduren op het prentenboek dat de Amsterdamse schoolmeester Jan Schenkman rond 1850 creëerde. Jaarlijks komen er nieuwe sinterklaasverhalen uit in de vorm van het Sinterklaasjournaal en nieuwe Sinterklaasfilms op DVD. Al die sinterklaasverhalen houden het sinterklaasfeest levend.

TRADITIE Het sinterklaasfeest is een traditie die diep verankerd is in de Nederlandse cultuur. Dat het voor velen een dierbare traditie is, blijkt duidelijk uit de heftige discussie over Zwarte Piet die in het najaar van 2013 werd gevoerd op online en offline media. Een grote meerderheid vindt de discussie onzinnig en is van mening dat het sinterklaasfeest moet blijven bestaan.

sint-werkboek-met-sinterklaas-activiteiten-puzzels-woordzoekers-kleurplaten-liedjes-recepten-570KLIK HIER OM HET SINT WERKBOEK GRATIS TE DOWNLOADEN

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *