Vragen over de Olympische spelen in het oude Griekenland


Griekenland bestaat uit een groot stuk land en heel veel eilanden, soms groot, maar meestal klein. De eerste grote beschaving in Europa begon hier zo’n 4000 jaar geleden. De belangrijkste goden woonden volgens de oude grielen boven op een berg in het noorden van Griekenland: de berg Olympus.

Op het schiereiland Peloponnesos ligt het stadje Olympia. Daar kwamen de Grieken bij elkaar om …aan hun goden offers te brengen. Ze gaven de goden cadeaus. Ook kwamen ze daar bij elkaar om te sporten. De eerste Olympische Spelen begonnen in Olympia.

Voor de Grieken was sporten heel belangrijk. Dat deden ze ook ter ere van de goden. Alleen Griekse mannen deden mee aan de spelen. De mannen sportten toen zonder kleren. Vrouwen mochten niet meedoen. De belangrijkste sporten waren worstelen, discuswerpen, hardlopen, speerwerpen en verspringen. De winnaar kreeg een lauwerkrans op het hoofd en soms ook geld. En een heel enkele keer werd er van de winnaar een standbeeld gemaakt. Die beelden kregen een ereplaats op de heilige grond van Olympia, als een geschenk aan de goden van de Grieken.

Bron: www.schooltv.nl

1. Waar werden de eerste Olympische Spelen houden?
2. Waarom worden ze Olympische Spelen genoemd?
3. Waarom gingen ze sporten?
4.Wie mochten er meedoen aan de sporten?
5.Welke 5 sporten waren voor de oude Grieken het belangrijkste?
6.Wat kreeg de winnaar?

kleurplaat Olympische Spelen in de oudheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *