Wat is een feest?

feest polka letters om te kleurenIn een kinderboekenweek die als thema feest heeft, is het goed om te omschrijven wat een feest nu eigenlijk is.

Een feest is een samenkomst van een onbepaald aantal personen ter gelegenheid van een heuglijke gebeurtenis of een gedenkdag. De heuglijke gebeurtenis kan een huwelijk, verjaardag, of geboorte zijn. Een feest kan ook zonder directe aanleiding plaatsvinden. Feesten worden ook wel partijen genoemd, waarbij drank en voedsel tot ieders beschikking staan. Muziek kan, alsmede versiering, onderdeel zijn van een goed feest.

Om het feestelijk karakter van de bijeenkomst te benadrukken kan men feestkleding en sieraden dragen, al dan niet in overeenstemming met de etiquette. Op kinderfeestjes kunnen ook ‘oud-Hollandse spelletjes gedaan worden, zoals koekhappen.Ook komt het voor dat een goochelaar, clown of poppenspeler wordt ingehuurd

In elke cultuur zijn er verschillen de feesten om bijvoorbeeld goden te vereren en zo hun offers te brengen. De gedenkdag kan zowel een profane als religieuze gebeurtenis herdenken. Een feest in huiselijke kring wordt ook wel een fuif genoemd.

Bekende feesten in het christendom zijn Kerst (herdenking van de geboorte van Jezus), Pasen (herdenking van de opstanding van Jezus) en Pinksteren (viering van de uitstorting van de Heilige Geest). Bekende feesten in de islam zijn het Suikerfeest (einde van de ramadan) en het Offerfeest. Het bekendste feest in het boeddhisme is Wesak. Daarop wordt in mei of juni de geboorte van Boeddha, de verlichting van Boeddha en het sterven van Boeddha herdacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *